SPF
nain-vahennat-aknearvien-nakyvyytta

Yleiskatsaus

Valitettavasti akneen taipuvaisen ihon sivuvaikutuksena voi olla aknearvet, jotka voivat jäädä iholle jopa sen jälkeen, kun alkuperäiset näpyt ovat hävinneet. Arpia on erilaisia: koholla olevia keloidiarpeja; atrofisia (eli kuoppaisia) arpia, kuten jääpiikki- tai vaunuraita-arpia; tai tummia läiskiä, jotka tunnetaan postinflammatorisena hyperpigmentaationa. Jos haluat oppia vähentämään aknearvien näkyvyyttä, on tärkeää ymmärtää nämä erilaiset arpityypit ja miten niiden hoito voi vaihdella. Tässä oppaassa kerromme joistakin mahdollisista aknearvien syistä ja jaamme tuotesuosituksia aknearvien näkyvyyden vähentämiseksi.

Tietoa aknearvista

  • Fakta #1: Aknearvet ovat seurausta finneistä, jotka eivät ole parantuneet kunnolla.
  • Fakta #2: Aknearvet voivat olla erilaisia, kuten tummia läiskiä, atrofisia (kuoppaisia) arpia ja koholla olevia aknearpeja (kuten hypertrofisia arpia ja keloidiarpeja).
  • Fakta #3: Aknearvien häivyttäminen vie aikaa, eivätkä kaikki arvet välttämättä katoa kokonaan. Oikeiden ihonhoitotuotteiden käyttö ja kärsivällisyys voivat kuitenkin auttaa vähentämään niiden näkyvyyttä.
  • Fakta #4: Retinolia sisältävät tuotteet voivat auttaa vaalentamaan tummia läiskiä, kun taas aurinkovoide voi auttaa estämään arpien tummumista.

Mitä aknearvet ovat?

Pohjimmiltaan aknearvet ovat juuri sitä miltä ne kuulostavat - jälkiä, jotka jäävät iholle näppylöiden häviämisen jälkeen. Nämä arvet voivat näyttää erilaisilta, ja kuvaamme niitä tarkemmin alla.

Tummat läiskät

Tummat läiskät ovat tasaisia, pigmentoituneita läiskiä, jotka jäävät iholle näppylän häviämisen jälkeen. Myös muut ihovauriot, kuten viiltohaavat ja palovammat, voivat aiheuttaa tummia läiskiä. Nämä läiskät luetaan aknearviksi, mutta ne eivät usein ole varsinaisia arpia. Kuka tahansa voi saada tummia läiskiä, mutta ne ovat erityisen yleisiä tummemmissa ihonsävyissä.

Atrofiset arvet

Jos olet huomannut ihollasi kuoppia, kyseessä on atrofinen arpi. Nämä arvet ovat hyvin yleisiä, ja niitä esiintyy jopa 80-90 %:lla aknepotilaista.1 Itse asiassa on olemassa kolme erilaista atrofista arpityyppiä:

  • Jääpiikkiarvet: Nämä arvet ovat pieniä, kapeita ja pylväsmäisiä, ja ne sijaitsevat syvällä ihossa. Ne ovat yleisin aknearvityyppi, ja niiden näkyvyyden vähentäminen voi olla haastavaa.
  • Rullaavat arvet: Nämä aaltoilevat arvet ovat leveämpiä ja matalampia. Niitä esiintyy yleensä alueilla, joilla iho on paksumpaa, kuten leuassa.
  • Vaunuraita-arvet: Jos huomaat ihollasi selkeärajaisia kuoppia, kyseessä on vaunuraita-arpi. Ne ovat yleensä pyöreitä tai soikeita, ja niitä esiintyy usein alaposkilla ja leukalinjalla.
  • Koholla olevat aknearvet

    Toisin kuin kuoppaiset atrofiset arvet, on olemassa myös koholla olevia aknearpeja. Näitä kutsutaan myös hypertrofisiksi arviksi tai keloidiarviksi. Ne syntyvät, kun iho tuottaa liikaa kollageenia paranemisprosessin aikana.

  • Hypertrophiset arvet: Tämän tyyppiset arvet tuntuvat koskettaessa kovalta, ja ne ilmestyvät yleensä 1-2 kuukauden kuluessa näppylän häviämisestä.
  • Keloidiarvet: Nämä koholla olevat arvet voivat levitä alkuperäisen näppylän rajojen ulkopuolelle. Tämä voi tapahtua 3-12 kuukauden kuluessa alkuperäisen näppylän ilmestymisestä.
  • Mistä aknearvet johtuvat?

    Aknearvet ovat seurausta aknesta, kuten finnien, pustuloiden ja kystien muodossa. Yksi merkittävä syy aknearviin on finnien puristelu.2 Tiedämme, että se voi olla houkuttelevaa, varsinkin kun näet valkoisen pään muodostuvan, mutta yritä vastustaa kiusausta ja jätä finnit rauhaan.

    Näin hoidat aknearpeja

    Jos mietit, miten päästä eroon aknearvista, vastaus on, että et välttämättä voi päästä niistä eroon kokonaan. Voit kuitenkin ryhtyä toimenpiteisiin niiden näkyvyyden vähentämiseksi. Koska erilaiset aknearvityypit vaativat erilaista hoitoa, keskitymme tässä oppaassa ensisijaisesti tummiin läiskiin. Jos sinulla on atrofisia tai koholla olevia arpia, suosittelemme, että otat yhteyttä ihotautilääkäriin saadaksesi henkilökohtaista neuvontaa. Usein nämä arpityypit vaativat yksilöllisemmän hoitosuunnitelman.

    Jatka lukemista ja tutustu CeraVen parhaisiin vinkkeihin ja vaiheisiin ihonhoitorutiinin luomiseksi, joka ei ainoastaan vähennä aknearvien näkyvyyttä, vaan myös auttaa ehkäisemään uusien näppyjen muodostumista.

    1. Ole johdonmukainen ihonhoitorutiinisi kanssa

    2. Ennen kuin perehdymme tarkemmin tiettyihin ihonhoitotuotteisiin, on tärkeää muistaa, että johdonmukaisuus on avainasemassa. Oikeanlaisten puhdistusaineiden, kosteusvoiteiden ja muiden ihonhoitotuotteiden löytäminen ihotyypillesi on erittäin tärkeää, mutta yhtä tärkeää on varmistaa, että noudatat ihonhoitorutiiniasi päivittäin. Toisto on valttia!

    3. Käytä miedoa puhdistusainetta

    4. Jos sinulla on aknearpeja tai tummia läiskiä, viimeinen asia, jonka haluat tehdä, on ärsyttää ihoa liian voimakkaalla puhdistusaineella. Valitse mieto koostumus, joka ei kuivata ihoa, ja hiero hellävaraisesti. Kokeile CeraVe Blemish Control Cleanser -puhdistusainetta, joka on suunniteltu erityisesti akneen taipuvaiselle iholle. Se sisältää salisyylihappoa, joka puhdistaa ihoa tehokkaasti, vähentää mustapäitä ja parantaa ihon pintarakennetta.

    5. Kokeile retinoliseerumia

    6. Retinoli voi näkyvästi vaalentaa tummia läiskiä. Suosittelemme, että otat retinolin käyttöön CeraVe Resurfacing Retinol Serum -seerumin avulla. Se auttaa tasoittamaan ihon pintaa vähentämällä aknearvien näkyvyyttä, minimoimalla ihohuokosten kokoa ja parantamalla ihon pintarakennetta. Muista, että retinoidit ja retinoli voivat lisätä ihon herkkyyttä auringolle. Aurinkovoidetta tulisi aina käyttää päivittäin, mutta se on erityisen tärkeää herkälle iholle.

    7. Muista kosteuttaa ihoa

    8. Joskus näppyjä voi aiheuttaa ihon kuivuminen, koska keho alkaa tuottaa enemmän talia kompensoidakseen kuivuutta. Ylimääräinen tali voi tukkia ihohuokoset, mikä johtaa uusiin näppyihin ja sitä myötä tummiin läiskiin. Tämä on yksi syy, miksi ihon kosteuttaminen on tärkeää, vaikka iho olisikin rasvoittuva. Etsi kevyttä voidetta, joka sekä kosteuttaa että on hellävarainen iholle. Kokeile CeraVe Facial Moisturizing Lotion AM SPF50 -voidetta, joka sisältää laaja-alaisen SPF 50 -aurinkosuojan. Se kosteuttaa ihoa tehokkaasti koko päivän ajan ja suojaa ihoa auringon haitallisilta UV-säteiltä.

    9. Käytä aurinkovoidetta ihon suojaamiseksi auringolta

    10. Olet varmasti kuullut tämän aiemmin, mutta toistamme sen varmuuden vuoksi: Käytä aina aurinkovoidetta. Sitä tulisi käyttää joka päivä, satoi tai paistoi, sekä sisällä että ulkona. Tämä auttaa vähentämään auringon aiheuttamia vaurioita ja voi estää tummien läiskien ja arpien tummumista entisestään.

      Aurinkovoiteen lisäksi on tärkeää noudattaa muitakin varotoimia. Hae varjoa ulkona ollessasi, vältä ulkona oloa auringonpaisteen ollessa voimakkaimmillaan (klo 10-14) ja käytä suojaavia asusteita, kuten aurinkolaseja.

    11. Tee elämäntapamuutoksia

    12. On totta, että stressi voi laukaista finnejä ja näppyjä. Kuten aiemmin mainittiin, näpyt voivat johtaa aknearpiin. Valitettavasti arvet itsessään voivat myös lisätä stressiä. Vaikka täysin stressitöntä elämää voi olla vaikeaa elää, voit ryhtyä toimenpiteisiin stressin vähentämiseksi.

      Yritä keskittyä itsestäsi huolehtimiseen joka päivä, vaikka se olisikin vain iltaisin tehtävä ihonhoitorutiini. Muita stressinhallintakeinoja ovat esimerkiksi jooga, hengitysharjoitukset ja meditaatio.

    13. Ole kärsivällinen ja sinnikäs

    14. Muutos vie aikaa. Tiedämme, että tämä ei välttämättä ole se, mitä haluat kuulla, kun haluat vähentää aknearvien näkyvyyttä, mutta se on totta. On tärkeää asettaa realistisia odotuksia ihonhoitorutiinillesi ja olla menettämättä toivoa. Muista, että se voi viedä aikaa (jopa useita kuukausia), mutta kärsivällisyydellä ja sinnikkyydellä voit vähentää tummien läiskien ja arpien näkyvyyttä.

    Message
    Download Chrome